Een instrument leren spelen
Je hebt er vast wel eens over nagedacht: Zelf een instrument bespelen. Zelf te spelen in een orkest(je) dat ook wel eens concerten geeft; een orkest waarin je samen op een leuke manier muziek kunt maken. Bij de Koninklijke Harmonie Deurne kun je dat. En de Koninklijke Harmonie verzorgt hiervoor ook opleidingen.
In een harmonieorkest heb je de volgende instrumenten:
- klarinet,
- dwarsfluit,
- hobo,
- saxofoon,
- hoorn,
- trompet,
- trombone,
- bariton,
- bas
- en slagwerk
Bij de slagwerkgroep en ook bij het slagwerk in het orkest gaat het om het bespelen alle soorten slagwerk, zoals
- kleine en grote trom,
- pauken,
- vibrafoon,
- xylofoon,
- klokkenspel,
- bongo’s,
- drumstel
- en een heleboel andere kleinere slagwerkinstrumenten.
Misschien weet jij al precies welk instrument je wilt gaan bespelen. Of twijfel je nog tussen meerdere instrumenten. Of misschien weet je zelfs helemaal niet wat al die instrumenten voorstellen. Dat kan natuurlijk. Kom gewoon eens een keertje kijken en luisteren bij een repetitie, dan leggen we je ook meteen wat uit over de verschillende instrumenten (en misschien kun je zelfs al wat uitproberen). Kijk voor de repetitiemomenten van de verschillende orkesten maar eens op deze pagina.
De opleiding start eenmaal per jaar, na de zomervakantie. Als je al weet welk instrument je wilt gaan bespelen geef je dat bij je aanmelding op als voorkeur. Wij adviseren om te beginnen met blokfluit vanaf 6+ jaar. Met alle overige instrumenten kan gestart worden vanaf 8+ jaar. Omdat de harmonie voor het betreffende instrument zorgt en een bepaalde verdeling moet hebben om een orkest te kunnen vormen, moet er natuurlijk wel een instrument en plaats in het orkest beschikbaar zijn. Daarom is het verstandig om minstens twee voorkeuren aan te geven.
Op het uiteindelijk gekozen instrument ga je dan deelnemen aan de opleiding. Het is heel handig en fijn als je de AMV-cursus gevolgd hebt of deel hebt genomen aan een blokfluitgroep (mogelijk bij KHD). Dan kun je namelijk al een beetje noten lezen. Maar is dit geen voorwaarde om te mogen starten.
Op het moment dat je lid bent van de KHD, stelt de KHD een instrument beschikbaar en start je met de opleiding bij muziekschool 040Muziek. Daar krijg je les van een gediplomeerde leraar. Jouw voortgang wordt getoetst door middel van examens. Over de gehele opleiding kunnen vier diploma’ s behaald worden (A, B, C en D). Ieder diploma bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkexamen.
Het eerste jaar van de opleiding
Het eerste jaar volg je alleen maar les op de muziekschool. Je leert een instrument bespelen, muziek lezen etc. Toch is het belangrijk dat je ook met anderen samen leert spelen. Daarom ga je na dat eerste halve jaar, wanneer je al best wat hebt geleerd, ook deelnemen aan de repetities van het Jeugdensemble/Jeugdslagwerkgroep.
Meer weten?
Wil je eerst eens kijken hoe leuk samen muziek maken nu eigenlijk is? Kom dan gerust eens kijken bij een repetitie. Je bent altijd welkom!
Heb je vragen over de opleiding of wil je lid worden? Neem dan contact op met:

Continuïteit
Hans Evers
continuiteit@khdeurne.nl